Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Greenbalance 🤝 Klarna – Vi firar detta genom att erbjuda upp till 30% rabatt på utvalda kategorier – Gäller t.o.m. måndag 23/9

Förhöj din matlagning med eteriska oljor

Förhöj din matlagning med eteriska oljor

Dela denna artikel:

Att använda eteriska oljor i matlagning är en spännande och relativt ny trend som kan ge dina rätter en helt ny smakdimension. Dessa högkoncentrerade oljor, utvunna från växter, erbjuder en intensiv smakupplevelse som kan förvandla allt från huvudrätter till bakverk. Men innan du börjar experimentera i köket är det viktigt att förstå hur man väljer och använder dessa oljor på ett säkert och effektivt sätt.

Hur väljer man rätt eteriska oljor för matlagning?

När du ska välja eteriska oljor för matlagning är det viktigt att ta hänsyn till flera viktiga aspekter: säkerhet, smakprofil och hur väl oljan harmoniserar med de rätter du planerar att tillaga. Eteriska oljor är mycket koncentrerade, så endast små mängder krävs för att ge önskad smak.

Säkerhet vid användning av eteriska oljor

Säkerhet är det första du bör överväga när du väljer en eterisk olja för matlagning. Eftersom inte alla eteriska oljor är säkra att konsumera, är det avgörande att välja oljor som är specifikt klassificerade som livsmedelssäkra. Detta säkerställer att oljorna inte innehåller ämnen som kan vara skadliga vid förtäring. Vid användning i matlagning är det också viktigt att vara medveten om doseringen, eftersom även livsmedelssäkra oljor kan bli överväldigande eller orsaka obehag om de används i för stora mängder.

Smakprofil och kompatibilitet

En annan viktig faktor att överväga är smakprofilen hos den eteriska oljan. Varje olja har en distinkt smak som kan förstärka eller komplettera olika typer av rätter. Till exempel kan en kryddig olja som svartpepparolja ge en extra dimension till marinader och grillade rätter, medan en citrusbaserad olja som apelsinolja kan tillföra en fräsch, söt smak som är idealisk för desserter och bakverk.

Det är också viktigt att tänka på hur oljan harmonierar med övriga ingredienser i din maträtt. En örtbaserad olja som rosmarinolja kan till exempel fungera utmärkt i rätter med lamm eller kyckling, medan en värmande olja som ingefärsolja kan lyfta smakerna i asiatiska rätter. Att förstå hur oljorna interagerar med andra ingredienser hjälper dig att skapa välbalanserade och smakrika måltider.

Vilka eteriska oljor är säkra att använda i matlagning?

När det gäller användning av eteriska oljor i matlagning är det avgörande att välja oljor som har fått GRAS-status (Generally Recognized As Safe) av FDA, vilket innebär att de anses vara säkra att använda som livsmedelstillsatser. GRAS-status innebär att en substans, inklusive eteriska oljor, är erkänd som säker av experter när den används enligt de avsedda förutsättningarna.

Fullständig lista över GRAS-klassade eteriska oljor

Här är en fullständig lista över eteriska oljor som har fått GRAS-status. Dessa oljor kan användas i matlagning, men det är fortsatt viktigt att använda dem med försiktighet och i väldigt små mängder på grund av deras höga koncentration.

Eteriska oljor, oleoresiner (lösningsmedelsfria) och naturliga extrakt (inklusive destillat) som allmänt anses vara säkra för sin avsedda användning, är följande:

  • Alfalfa – Medicago sativa L.

  • Ambrette (frö) – Hibiscus moschatus Moench.

  • Angelicafrö – Angelica archangelica L.

  • Angelicastjälk – Angelica archangelica L.

  • Angelicarot – Angelica archangelica L.

  • Angostura (cuspariabark) – Galipea officinalis Hancock.

  • Anis – Pimpinella anisum L.

  • Apelsin, bitter, blommor – Citrus aurantium L.

  • Apelsin, bitter, skal – Citrus aurantium L.

  • Apelsin, söt – Citrus sinensis (L.) Osbeck.

  • Apelsin, söt, blommor – Citrus sinensis (L.) Osbeck.

  • Apelsin, söt, skal – Citrus sinensis (L.) Osbeck.

  • Apelsinblad – Citrus sinensis (L.) Osbeck.

  • Asafoetida – Ferula assa-foetida L. och relaterade arter av Ferula.

  • Balsam (citronmeliss) – Melissa officinalis L.

  • Basilika – Ocimum basilicum L.

  • Bay (myrciaolja) – Pimenta racemosa (Mill.) J. W. Moore.

  • Bergamott (bergamottapelsin) – Citrus aurantium L. subsp. bergamia Wright et Arn.

  • Bittermandel (fri från blåsyra) – Prunus amygdalus Batsch, Prunus armeniaca L., eller Prunus persica (L.) Batsch.

  • Bockhornsklöver – Trigonella foenum-graecum L.

  • Cananga – Cananga odorata Hook. f. and Thoms.

  • Cascarillabark – Croton eluteria Benn.

  • Citron – Citrus limon (L.) f.

  • Citronella – Cymbopogon citratus DC. och Cymbopogon lexuosus Stapf.

  • Citronella – Cymbopogon nardus Rendle.

  • Citronskal – Citrus limon (L.) Burm. f.

  • Citrusskal – Citrus spp.

  • Cikoria – Cichorium intybus L.

  • Curacao-apelsinskal (bitterapelsinskal) – Citrus aurantium L.

  • Cuspariabark – Galipea officinalis Hancock.

  • Dragon – Artemisia dracunculus L.

  • Enbär – Juniperus communis L.

  • Estragol (dragon) – Artemisia dracunculus L.

  • Fänkål, söt – Foeniculum vulgare Mill.

  • Fläderblommor – Sambucus canadensis L. och S. nigra I.

  • Galanga (galangal) – Alpinia officinarum Hance.

  • Geranium – Pelargonium spp.

  • Geranium, ros – Pelargonium graveolens L’Her.

  • Geranium, östindisk – Cymbopogon martini Stapf.

  • Granatäpple – Punica granatum L.

  • Grönmynta – Mentha spicata L.

  • Grapefrukt – Citrus paradisi Macf.

  • Guava – Psidium spp.

  • Gurkmeja – Curcuma longa L.

  • Hickorybark – Carya spp.

  • Humle – Humulus lupulus L.

  • Hundgräs (kvickrot) – Agropyron repens (L.) Beauv.

  • Hårginst – Marrubium vulgare L.

  • Hästmynta – Monarda punctata L.

  • Immortelle – Helichrysum augustifolium DC.

  • Ingefära – Zingiber officinale Rosc.

  • Isop – Hyssopus officinalis L.

  • Jasmin – Jasminum officinale L. och andra arter av Jasminum.

  • Johannesbröd – Ceratonia siliqua L.

  • Kaffe – Coffea spp.

  • Kakao – Theobroma cacao L.

  • Kamomillblommor, romersk eller engelsk – Anthemis nobilis L.

  • Kamomillblommor, ungerska – Matricaria chamomilla L.

  • Kanelbark, Ceylon – Cinnamomum zeylanicum Nees.

  • Kanelbark, kinesisk – Cinnamomum cassia Blume.

  • Kanelbark, Saigon – Cinnamomum loureirii Nees.

  • Kanelblad, Ceylon – Cinnamomum zeylanicum Nees.

  • Kanelblad, kinesisk – Cinnamomum cassia Blume.

  • Kanelblad, Saigon – Cinnamomum loureirii Nees.

  • Kardemummafrö – Elettaria cardamomum Maton.

  • Kassiabark, kinesisk – Cinnamomum cassia Blume.

  • Kassiabark, Padang eller Batavia – Cinnamomum burmanni Blume.

  • Kassiabark, Saigon – Cinnamomum loureirii Nees.

  • Klöver – Trifolium spp.

  • Koka (dekokainiserad) – Erythroxylum coca Lam. och andra arter av Erythroxylum.

  • Kolanöt – Cola acuminata Schott och Endl., och andra arter av Cola.

  • Koriander – Coriandrum sativum L.

  • Kummin – Carum carvi L.

  • Körvel – Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

  • Lagerbär – Laurus nobilis L.

  • Lagerblad – Laurus nobilis L.

  • Lavandin – Hybrider mellan Lavandula officinalis Chaix och Lavandula latifolia Vill.

  • Lavendel – Lavandula officinalis Chaix.

  • Lavendel, spik – Lavandula latifolia Vill.

  • Lime – Citrus aurantifolia Swingle.

  • Lindblommor – Tilia spp.

  • Lök – Allium cepa L.

  • Lupulin – Humulus lupulus L.

  • Mandarin – Citrus reticulata Blanco.

  • Maskros – Taraxacum officinale Weber och T. laevigatum DC.

  • Maskrosrot – Taraxacum officinale Weber och T. laevigatum DC.

  • Mate – Ilex paraguariensis St. Hil.

  • Melissa – (se balsam)

  • Melassextrakt – Saccarum officinarum L.

  • Mentol – Mentha spp.

  • Menthylacetat – Mentha spp.

  • Muskatblomma – Myristica fragrans Houtt.

  • Muskatellsalvia – Salvia sclarea L.

  • Muskot – Myristica fragrans Houtt.

  • Naringin – Citrus paradisi Macf.

  • Neroli, bigarade – Citrus aurantium L.

  • Oregano – Origanum spp.

  • Palmarosa – Cymbopogon martini Stapf.

  • Paprika – Capsicum annuum L.

  • Paprika – Capsicum frutescens L. och Capsicum annuum L.

  • Peppar, svart – Piper nigrum L.

  • Peppar, vit – Piper nigrum L.

  • Pepparmynta – Mentha piperita L.

  • Perubalsam – Myroxylon pereirae Klotzsch.

  • Persilja – Petroselinum crispum (Mill.) Mansf.

  • Petitgrain – Citrus aurantium L.

  • Petitgrain citron – Citrus limon (L.) Burm. f.

  • Petitgrain mandarin eller tangerin – Citrus reticulata Blanco.

  • Piment – Pimenta officinalis Lindl.

  • Pimentblad – Pimenta officinalis Lindl.

  • Pipsissewablad – Chimaphila umbellata Nutt.

  • Ros absolut – Rosa alba L., Rosa centifolia L., Rosa damascena Mill., Rosa gallica L., och varianter av dessa arter.

  • Ros (otto av rosor, rosenolja) – Rosa spp.

  • Rosblommor – Rosa spp.

  • Rosblad – Rosa spp.

  • Rosengeranium – Pelargonium graveolens L’Her.

  • Rosfrukt (nypon) – Rosa spp.

  • Rosknoppar – Rosa spp.

  • Rosmarin – Rosmarinus officinalis L.

  • Saffran – Crocus sativus L.

  • Salvia – Salvia officinalis L.

  • Salvia, grekisk – Salvia triloba L.

  • Salvia, spansk – Salvia lavandulaefolia Vahl.

  • Schinus molle – Schinus molle L.

  • Sellerifrö – Apium graveolens L.

  • Senap – Brassica spp.

  • Slånbär – Prunus spinosa L.

  • Sommarkyndel – Satureia hortensis L.

  • Spiklavendel – Lavandula latifolia Vill.

  • Spiskummin – Cuminum cyminum L.

  • Sötmejram – Majorana hortensis Moench.

  • Taggaska (bark) – Xanthoxylum (eller Zanthoxylum) Americanum Mill. eller Xanthoxylum clava-herculis L.

  • Tamarind – Tamarindus indica L.

  • Tangerin – Citrus reticulata Blanco.

  • Te – Thea sinensis L.

  • Timjan – Thymus vulgaris L. och Thymus zygis var. gracilis Boiss.

  • Triticum (se hundgräs)

  • Tuberose – Polianthes tuberosa L.

  • Vanilj – Vanilla planifolia Andr. eller Vanilla tahitensis J. W. Moore.

  • Violblad – Viola odorata L.

  • Violblad absolut – Viola odorata L.

  • Violblommor – Viola odorata L.

  • Vit timjan – Thymus vulgaris L. och Thymus zygis var. gracilis Boiss.

  • Vild timjan eller krypande timjan – Thymus serpyllum L.

  • Vildkörsbärsbark – Prunus serotina Ehrh.

  • Vinterkyndel – Satureia montana L.

  • Ylang-ylang – Cananga odorata Hook. f. och Thoms.

  • Zedoariabark – Curcuma zedoaria Rosc.

Källa: FDA

När du använder dessa oljor i matlagning är det viktigt att tänka på deras höga koncentration. En droppe räcker ofta för att smaksätta en hel maträtt. Börja alltid med en liten mängd och justera efter smak. Användning av för mycket kan resultera i en överväldigande smak och kan även vara skadligt.

Kan man använda eteriska oljor i bakning?

Kan man använda eteriska oljor i bakning?

Ja, man kan använda eteriska oljor i bakning, och de kan tillföra en kraftfull smakdimension till dina bakverk. Det är dock viktigt att välja rätt oljor och att använda dem med försiktighet eftersom de är mycket koncentrerade.

Vilka eteriska oljor passar bra i bakning?

Eteriska oljor som ofta används i bakning inkluderar de som har en naturligt söt och mild smak, vilket kompletterar de flesta bakverk. Här är några exempel:

  • Eterisk apelsinolja: Perfekt för kakor, muffins och frostings där en citrusnot kan tillföra en fräsch och söt ton.
  • Eterisk citronolja: Utmärkt i bakverk som citronkaka eller lemon bars, där du vill förstärka den naturliga citrussmaken.
  • Eterisk pepparmyntsolja: Vanligtvis använd i chokladbaserade bakverk som brownies eller kakor, där den tillför en uppfriskande mintsmak.
  • Eterisk kanelolja: En kryddig olja som passar bra i julbakverk, som pepparkakor eller kanelbullar, för en extra varm och kryddig smak.

Hur använder man eteriska oljor i bakning?

Eftersom eteriska oljor är mycket koncentrerade, bör du använda dem sparsamt. En tumregel är att börja med en droppe och sedan smaka av smeten eller degen. Om du vill ha en starkare smak, kan du lägga till en droppe till, men var försiktig så att smaken inte blir för intensiv.

Blandningsprocessen är också viktig. Eteriska oljor bör blandas väl med de våta ingredienserna för att säkerställa att smaken sprids jämnt i hela bakverket. Du kan också blanda oljan med socker eller salt innan du tillsätter den till de övriga ingredienserna, för att säkerställa en jämn fördelning.

Användning av eteriska oljor i frostings och glasyrer

Eteriska oljor fungerar också utmärkt i frostings och glasyrer. Här kan oljor som eterisk apelsinolja eller eterisk citronolja ge en uppfriskande smak som balanserar sötman i frostingen. Tänk på att smaken kan intensifieras när frostingen stelnar, så det är klokt att använda en mindre mängd olja till en början.

Tips för att integrera eteriska oljor i dina recept

Att integrera eteriska oljor i dina recept kan förvandla en vanlig måltid till något extraordinärt. Här är några viktiga tips för att säkerställa att du använder dessa kraftfulla ingredienser på ett effektivt och säkert sätt.

  1. Använd eteriska oljor sparsamt

Eteriska oljor är extremt koncentrerade, och en liten mängd räcker långt. Börja alltid med en droppe, särskilt om du inte är van vid att använda eteriska oljor i matlagning. Om du tycker att smaken behöver förstärkas, kan du gradvis tillsätta mer, men överdosera aldrig eftersom det kan leda till en obalanserad smakprofil.

  1. Integrera i flytande ingredienser

För bästa resultat, blanda eteriska oljor med flytande ingredienser som olja, vinäger, eller en annan vätska innan de tillsätts till resten av rätten. Detta hjälper till att sprida smaken jämnare och förhindrar att en del av rätten blir för starkt smaksatt.

  1. Kombinera med fetthaltiga ingredienser

Eteriska oljor löser sig bäst i fetthaltiga ingredienser som oljor, smör eller grädde. Genom att blanda oljan med fettbaserade ingredienser sprids smaken jämnt genom hela rätten, vilket skapar en välbalanserad smakupplevelse.

  1. Anpassa till rätt maträtt

Vissa eteriska oljor fungerar bättre i specifika typer av rätter. Till exempel, citrusoljor som citron och apelsin passar bra i desserter och fiskrätter, medan örtsmakande oljor som rosmarin och timjan passar bra till kött- och grönsaksrätter. Anpassa val av olja efter rätten du lagar för att lyfta fram de bästa smakerna.

  1. Tänk på värmekänslighet

Eteriska oljor är känsliga för hög värme, vilket kan förändra eller minska deras smak och arom. Även om de används i aromabrännare där målet är att sprida doften, är det i matlagning ofta bäst att tillsätta dem mot slutet av tillagningen eller i rätter som inte kräver mycket värme. Detta hjälper till att bevara deras fulla smak och aromatiska egenskaper.

  1. Experimentera med blandningar

Om du är bekväm med grunderna kan du börja experimentera med att blanda olika eteriska oljor för att skapa komplexa smakprofiler. Till exempel kan en kombination av citron och rosmarin ge en fräsch och örtig smak till kycklingrätter, medan apelsin och kanel kan ge en varm och kryddig ton till bakverk.

Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar