Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Greenbalance 🤝 Klarna – Vi firar detta genom att erbjuda upp till 30% rabatt på utvalda kategorier – Gäller t.o.m. måndag 23/9

Farnesen (äppelolja, citronellaolja)

Farnesen (äppelolja, citronellaolja)

Dela denna artikel:

Vad är farnesen?

Farnesen är en typ av sesquiterpen, en kemisk förening som består av tre isoprenenheter och finns naturligt i en mängd olika växter. Den är uppbyggd av 15 kolatomer och 24 väteatomer, och förekommer i flera olika former, eller isomerer, med små variationer i molekylens struktur. Farnesen är en flyktig substans, vilket innebär att den lätt avdunstar vid rumstemperatur och sprider sin distinkta, sötaktiga, träaktiga och ibland blommiga doft. Denna egenskap gör farnesen till en viktig komponent i växternas kommunikationssystem.

Farnesen fungerar ofta som ett försvarsmedel för växter genom att avge specifika dofter när de är under attack från växtätande insekter eller andra skadedjur. Denna utsöndring kan fungera som ett avskräckande medel för angriparna, eller som en signal till andra delar av växten eller närliggande växter att aktivera sina egna försvarsmekanismer. Dessutom kan farnesen attrahera insekter som är naturliga fiender till skadedjuren, vilket ytterligare bidrar till växtens skydd.

Farnesen produceras också av vissa insekter, däribland honungsbin, som använder det för att signalera fara till andra medlemmar i kolonin. Denna dubbelroll, både i växt- och djurriket, gör farnesen till en fascinerande molekyl med betydande ekologisk betydelse. Den kemiska strukturen hos farnesen gör den flexibel och anpassningsbar, vilket gör att den kan interagera med ett brett spektrum av biologiska måltavlor, från enzymer till cellulära membraner.

Med sin närvaro i många eteriska oljor är farnesen också av intresse inom medicinsk forskning, där dess potentiella hälsofördelar och terapeutiska egenskaper utforskas. Molekylen har unika strukturella egenskaper som gör den användbar inom flera kommersiella sektorer, från naturliga doftämnen till miljövänliga bekämpningsmedel, vilket understryker dess mångsidighet och användbarhet.

Farnesen är naturligt förekommande i följande eteriska oljor:

Farnesen förekommer i en rad olika eteriska oljor och har en mångfald av användningsområden, särskilt inom aromaterapi och kosmetika. De eteriska oljor som innehåller farnesen inkluderar:

  1. Citronellaolja: Farnesen bidrar till den karakteristiska doften av citronellaolja, som är känd för sina insektsavvisande egenskaper.
  2. Kamomillolja: Den eteriska oljan från kamomillblomman innehåller farnesen, vilket ger den dess lugnande och blommiga arom.
  3. Grön äppelolja: Den friska, fruktiga doften av gröna äpplen kan delvis tillskrivas farnesen.
  4. Basilikaolja: Farnesen är en av de kemiska komponenterna i basilikaolja, vilket bidrar till dess kryddiga, sötaktiga doft.
  5. Humleolja: Humleolja, som används inom bryggerinäringen och som aromaterapi, innehåller farnesen som bidrar till dess komplexa, kryddiga doftprofil.
  6. Lavendelolja: Även om lavendelolja huvudsakligen är känd för sin höga halt av linalool och linalylacetat, innehåller den också mindre mängder farnesen, vilket bidrar till dess terapeutiska egenskaper.

Tabell över farnesens kemiska egenskaper

Egenskap Beskrivning
Systematiskt namn (3E,6E)-3,7,11-trimetyl-2,6,10-dodekatri-en
Kemisk formel C15H24
Molmassa 204,36 g/mol
Utseende Klar till ljusgul vätska
CAS-nummer 502-61-4
Densitet 0,860-0,870 g/cm³ (vid 20°C)
Löslighet i vatten Praktiskt taget olöslig i vatten
Smältpunkt -55 °C
Kokpunkt 256-258 °C
Brytningsindex 1,4970-1,4985 (vid 20 °C)
Flampunkt 110 °C
Lukt Söt, träaktig, blommig

Egenskaper för farnesen

  • Antibakteriella och antifungala egenskaper: Farnesen har visat sig ha starka antibakteriella och antifungala egenskaper, vilket gör det effektivt mot olika mikroorganismer som kan orsaka infektioner.
  • Antiinflammatoriska effekter: Den antiinflammatoriska effekten av farnesen gör det användbart för att lindra inflammation och smärta, särskilt vid tillstånd som artrit och muskelbesvär.
  • Antioxidanta egenskaper: Farnesen fungerar som en antioxidant och hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket skyddar celler från oxidativ stress och åldrande.
  • Stämningsförbättrande och avslappnande: På grund av dess lugnande arom används farnesen ofta inom aromaterapi för att minska stress och ångest, förbättra humöret och främja avslappning.
  • Insektsavvisande egenskaper: Farnesen har naturliga insektsavvisande egenskaper och används ofta i naturliga insektsmedel för att hålla borta myggor och andra insekter.

Användningsområden för farnesen

Farnesen används i flera industrier tack vare sina mångsidiga egenskaper. Här är några vanliga användningsområden:

  • Parfym och kosmetika: Farnesen används som doftämne i parfymer och kosmetiska produkter, där det tillför en söt, blommig och träaktig not som kompletterar andra aromatiska komponenter.
  • Livsmedelsindustrin: Farnesen används som en naturlig smakämne i livsmedelsprodukter och drycker för att ge en mild, fruktig arom.
  • Rengöringsprodukter: På grund av dess antimikrobiella egenskaper används farnesen i vissa naturliga rengöringsprodukter för att desinficera ytor och eliminera dålig lukt.

Säkerhetsanvisningar och biverkningar

Även om farnesen anses vara relativt säker för de flesta människor, bör vissa försiktighetsåtgärder vidtas:

  • Hudirritation: Farnesen kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner hos personer med känslig hud, särskilt om den används i hög koncentration. Det rekommenderas att alltid späda ut farnesen med en bärarolja före applicering på huden.
  • Inandning: Vid inandning i stora mängder kan farnesen orsaka irritation i andningsvägarna. Användning i välventilerade utrymmen rekommenderas.
  • Fototoxicitet: Liksom vissa andra terpener kan farnesen vara fototoxisk, vilket innebär att exponering för solljus efter applicering på huden kan leda till irritation eller brännskador. Undvik direkt solljus efter applicering av produkter som innehåller farnesen.
Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar