Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Greenbalance 🤝 Klarna – Vi firar detta genom att erbjuda upp till 30% rabatt på utvalda kategorier – Gäller t.o.m. måndag 23/9

Geranylacetat (geraniumolja, citronellaolja)

Geranylacetat (geraniumolja, citronellaolja)

Dela denna artikel:

Vad är geranylacetat?

Geranylacetat är en organisk förening som tillhör terpenoiderna, en stor klass av naturliga ämnen som utgörs av kolväten med flertalet kolatomer. Som ester, bildas den genom en kemisk reaktion mellan alkoholen geraniol och ättiksyra, vilket ger ämnet dess karakteristiska doftegenskaper. Den framstår som en färglös till ljusgul vätska och är känd för sin intensiva, sötaktiga doft som kombinerar fruktiga och blommiga toner, särskilt med inslag av rosor och citrus.

Geranylacetat förekommer i naturen i ett flertal aromatiska växter och deras eteriska oljor, där den spelar en avgörande roll i växternas försvarsmekanismer. Den har visat sig attrahera vissa pollinatörer samtidigt som det fungerar avskräckande för vissa skadedjur. Dess breda förekomst i växter som citronella, palmarosa och lavendel gör att den är en eftertraktad ingrediens inom parfymtillverkning, där den fungerar som en viktig komponent för att skapa fräscha och livfulla dofter. Även inom den naturliga kosmetikindustrin används den flitigt, tack vare dess skonsamma kemiska profil och naturliga ursprung.

Förutom dess tilltalande doft är geranylacetat lättlösligt i organiska lösningsmedel som alkohol, vilket gör det till ett mångsidigt ämne som används i allt från personvårdsprodukter till rengöringsmedel och doftspray. Med dess breda användningsområde och säkerhetsprofil, är den även godkänd som tillsats i livsmedel för att förstärka smakupplevelsen i produkter som bakverk och drycker.

Geranylacetat är naturligt förekommande i följande eteriska oljor:

Geranylacetat finns i flera eteriska oljor, särskilt från aromatiska växter. De oljor med högst koncentration av geranylacetat inkluderar:

  1. Citronellaolja: Denna olja utvinns från olika arter av citrongräs och innehåller en betydande mängd geranylacetat, vilket ger oljan sin distinkta citrusaktiga doft.
  2. Palmarosaolja: Denna olja, känd för sin rosdoftande karaktär, är rik på geranylacetat och används ofta i hudvårdsprodukter och parfymer.
  3. Neroliolja: Utvinns från apelsinblommor och har en mjuk blommig doft med inslag av citrus, delvis tack vare sitt geranylacetatinnehåll.
  4. Geraniumolja: Geraniumolja används ofta i aromaterapi och hudvård och innehåller höga halter av geranylacetat, vilket bidrar till dess söta, fruktiga doft.

Tabell över geranylacetats kemiska egenskaper

Egenskap Beskrivning
Kemisk formel C₁₂H₂₀O₂
Systematiskt namn (E)-3,7-Dimetyl-2,6-oktadien-1-yl acetat
Molmassa 196,29 g/mol
Utseende Klar till svagt gul vätska
CAS-nummer 105-87-3
Densitet 0,916 g/cm³ (vid 15°C)
Löslighet i vatten Olöslig i vatten, löslig i organiska lösningsmedel
Smältpunkt Ej tillgängligt
Kokpunkt 240-245°C
Brytningsindex 1,460-1,470 (vid 20°C)
Flampunkt 93°C
Lukt Fruktig, blommig, likt rosor

Egenskaper för geranylacetat

  • Antimikrobiella egenskaper: Geranylacetat har visat sig vara effektivt mot vissa bakterier och svampar, vilket gör den användbar i desinfektionsmedel och naturliga konserveringsmedel.
  • Antiinflammatoriska egenskaper: Flera studier har indikerat att geranylacetat kan minska inflammation, vilket gör den användbar inom hudvård och medicinska behandlingar för inflammationstillstånd.
  • Antioxidantkapacitet: Geranylacetat fungerar som en antioxidant och kan bidra till att skydda celler från oxidativ stress, en egenskap som främjar hudhälsa och kan motverka åldrande.
  • Aromaterapi: På grund av sin lugnande och avslappnande doft används geranylacetat ofta i aromaterapiprodukter för att minska stress och ångest.

Användningsområden för geranylacetat

Geranylacetat används i många olika industrier och produkter. Några vanliga användningsområden inkluderar:

  • Parfym och kosmetika: Dess fräscha och blommiga doft gör den till en populär ingrediens i parfymer, kroppslotioner och deodoranter.
  • Livsmedelsindustrin: Geranylacetat används som smakämne i olika produkter, inklusive bakverk, drycker och godis.
  • Medicinsk användning: På grund av dess antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper används geranylacetat ibland i salvor och krämer för att behandla hudirritationer och infektioner.

Säkerhetsanvisningar och biverkningar

Även om geranylacetat anses vara säkert vid normal användning, finns det vissa försiktighetsåtgärder att beakta:

  • Hudirritation: Direkt kontakt med huden kan orsaka irritation hos vissa personer, så det är rekommenderat att späda ut ämnet innan applicering.
  • Förbränning: Geranylacetat är inte särskilt brandfarligt, men kan avge irriterande rök vid förbränning.
Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar