Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

Greenbalance 🤝 Klarna – Vi firar detta genom att erbjuda upp till 30% rabatt på utvalda kategorier – Gäller t.o.m. måndag 23/9

Isoborneol (kamferolja, ingefärsolja)

Isoborneol (kamferolja, ingefärsolja)

Dela denna artikel:

Vad är isoborneol?

Isoborneol är en monoterpen och en strukturell isomer av borneol, vilket innebär att båda ämnena har samma molekylära formel, C₁₀H₁₈O, men att deras atomer är arrangerade på olika sätt. Denna unika struktur gör isoborneol till ett intressant ämne inom både kemi och medicin. Som en del av den bredare klassen av bicykliska terpener, kännetecknas isoborneol av sin stabila struktur, som innehåller två cykliska kolringar. Isoborneol är dessutom en kiral molekyl, vilket innebär att den förekommer i två spegelbildsisomerer (enantiomerer), där varje version kan ha något olika egenskaper och effekter.

Den naturliga förekomsten av isoborneol är huvudsakligen kopplad till växter som kamferträd, ingefära och timjan, där den bidrar till de aromatiska egenskaperna hos dessa växter. Dess träiga och kryddiga doft gör den särskilt eftertraktad inom parfymindustrin, där den ofta används som basnot.

Utöver dess roll som en viktig del av naturliga doftprofiler används isoborneol även i kemiska synteser. Den framställs kommersiellt genom hydrolys av isobornylacetat eller genom reduktion av kamfer, vilket ger en ren produkt som kan användas i flera industriella tillämpningar. Denna framställningsteknik gör det möjligt att producera stora mängder isoborneol för användning i olika produkter, från medicinska salvor till livsmedelstillsatser.

Historiskt sett har isoborneol haft en framträdande roll i traditionell medicin, särskilt i Kina, där den har använts i århundraden för att behandla inflammationer och infektioner. Denna traditionella användning reflekterar dess mångsidiga terapeutiska potential, som moderna studier fortsatt att utforska.

Isoborneol är naturligt förekommande i följande eteriska oljor:

Isoborneol finns i flera eteriska oljor, även om dess koncentrationer kan variera beroende på källan:

  1. Kamferolja: Känd för sin höga halt av både borneol och isoborneol, kamferolja har använts i århundraden inom traditionell medicin.
  2. Timjanolja: Timjan innehåller små mängder isoborneol, vilket bidrar till dess antimikrobiella och antivirala egenskaper.
  3. Ingefärsolja: Ingefära har en komplex doftprofil där isoborneol bidrar med sin distinkta kryddighet.
  4. Kanelolja: Denna olja innehåller spår av isoborneol och används ofta för dess antiseptiska egenskaper.

Tabell över isoborneols kemiska egenskaper

Egenskap Beskrivning
Systematiskt namn exo-1,7,7-trimetylbicyklo[2.2.1]heptan-2-ol
Kemisk formel C₁₀H₁₈O
Molmassa 154,25 g/mol
Utseende Vit eller färglös kristallin solid
CAS-nummer 124-76-5
Densitet 1,011 g/cm³
Löslighet i vatten Olöslig i vatten
Smältpunkt 212–214 °C
Kokpunkt 214 °C
Brytningsindex 1,464–1,469
Flampunkt 64 °C
Lukt Träig, kryddig, kamferaktig

Egenskaper för isoborneol

  • Antiviral aktivitet: Isoborneol har visat sig ha stark antiviral effekt, särskilt mot herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1). Forskning har visat att denna terpen kan inaktivera viruset och förhindra dess replikation inom kort tid.
  • Antimikrobiella egenskaper: Denna terpen är känd för att kunna bekämpa bakterier, svampar och andra mikroorganismer, vilket gör den användbar i antiseptiska och desinficerande produkter.
  • Neuroprotektiv: Isoborneol har antioxidativa egenskaper som kan skydda nervceller från oxidativ stress, vilket gör den till en potentiell behandling för neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom.
  • Smärtstillande och antiinflammatorisk: Traditionellt har isoborneol använts för att lindra inflammation och smärta, vilket gör den till ett populärt val inom naturläkemedel och aktuella krämer för hudbesvär.

Användningsområden för isoborneol

Isoborneol används inom en mängd olika områden tack vare sina medicinska och aromatiska egenskaper:

  • Parfym och doftämnen: Dess träiga och kryddiga doft gör den till en populär ingrediens i parfymer och doftljus.
  • Medicinsk användning: Inom traditionell medicin, särskilt kinesisk medicin, används isoborneol som en komponent i salvor och oljor för att behandla inflammation och förbättra blodcirkulationen.
  • Livsmedelstillsats: Isoborneol används i små mängder som smakämne i livsmedel, där den ger en mild kryddig ton.
  • Skadedjursbekämpning: Tack vare sina insektsavvisande egenskaper används isoborneol i naturliga skadedjursmedel.

Säkerhetsanvisningar och biverkningar

Även om isoborneol är säkert vid låga koncentrationer, bör vissa säkerhetsföreskrifter följas:

  • Toxisk vid höga koncentrationer: Isoborneol kan vara giftigt om det intas i stora mängder, och det är viktigt att undvika direkt exponering för koncentrerade former.
  • Irriterande för hud och ögon: Kontakt med höga halter av isoborneol kan orsaka irritation, så det rekommenderas att undvika direktkontakt med ögon och sår.
Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar