Facebook Pixel

 4.9

N 100% Naturligt

N 100% Certifierade produkter

N Fri frakt över 599 kr

certifierad ehandel
Greenbalance - Den Naturliga Vägen till Välbefinnande

10% rabatt på alla eteriska oljor 🍂 – Gäller t.o.m. torsdag 31/10

Santalol (sandelträolja)

Santalol (sandelträolja)

Dela denna artikel:

Vad är santalol?

Santalol är en naturligt förekommande seskviterpenalkohol som återfinns i den eteriska oljan som utvinns från hjärtveden av sandelträd, främst Santalum album (indiskt sandelträ). Denna förening är avgörande för sandelträoljans karaktäristiska egenskaper och utgör en betydande del av dess kemiska struktur.

Sandelträolja har använts i århundraden för dess aromatiska, medicinska och kulturella värde, där santalol spelar en central roll både vad gäller doft och terapeutiska effekter. Traditionellt har oljan destillerats från mogna träd, vilket bidrar till den unika sammansättningen av de santaloler som bildas över tid.

Santalol förekommer i två huvudsakliga isomerer, α-santalol och β-santalol, som tillsammans utgör en stor del av sandelträoljans volym. Dessa isomerer uppvisar subtila skillnader i sina molekylära strukturer, vilket påverkar deras individuella aromatiska profiler och potentiella användningsområden. α-santalol är känd för sin starka, distinkta doft och förekommer i högre koncentrationer jämfört med β-santalol, som har en mjukare och mer subtil karaktär.

Förutom sin användning inom parfymindustrin och som doftkomponent i exklusiva kosmetiska produkter, har santalol också visat sig ha flera terapeutiska egenskaper. De bioaktiva effekterna av santalol är bland annat kopplade till dess lugnande och antiinflammatoriska effekter, vilket har gjort sandelträolja till en populär ingrediens inom aromaterapi och traditionella läkemedelssystem, som ayurveda. Den träaktiga, nästan balsamiska doften är också känd för att främja avslappning och mental klarhet, och detta bidrar till dess långa historia av användning i religiösa ceremonier och meditation.

Sandelträolja och dess santaloler har också en lång historia av användning inom konst och hantverk, där den oljiga vedens arom och motståndskraft mot skadedjur gjorde den eftertraktad för sniderier och andra konstföremål.

Santalol är naturligt förekommande i följande eteriska oljor:

Santalol förekommer i hög koncentration i oljan som utvinns ur hjärtveden av sandelträd. De högsta koncentrationerna av santalol återfinns i följande oljor:

  1. Sandelträolja (Santalum album): Denna olja innehåller den högsta mängden santalol, med upp till 90% av dess innehåll bestående av α- och β-santalol.
  2. Sandelträolja från andra arter (Santalum spicatum och Santalum austrocaledonicum): Dessa oljor innehåller också betydande mängder santalol, men vanligtvis i lägre koncentrationer än Santalum album.

Tabell över santalols kemiska egenskaper

Egenskap Beskrivning
Kemisk formel C₁₅H₂₆O
Systematiskt namn (Z)-3,7-dimethyl-1,6-octadien-3-ol
Molmassa 222,37 g/mol
Utseende Klar till blekgul vätska
CAS-nummer 115-71-9
Densitet 0,963 g/cm³ (vid 25°C)
Löslighet i vatten Praktiskt taget olöslig
Smältpunkt Ej tillgänglig
Kokpunkt 285 °C
Brytningsindex 1,504 (vid 20 °C)
Flampunkt 150 °C
Lukt Träaktig, söt och mild

Egenskaper för santalol

  • Antimikrobiella egenskaper: Santalol har visat sig ha antimikrobiella effekter och kan hämma tillväxten av vissa bakterier och svampar. Detta gör den till en viktig komponent i naturliga hudvårdsprodukter och rengöringsmedel.
  • Antiinflammatoriska och antioxidanta effekter: Santalol har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation och oxidativ stress, vilket är viktigt för att skydda celler från skador orsakade av fria radikaler.
  • Avslappnande och lugnande effekter: Sandelträolja används ofta inom aromaterapi på grund av dess lugnande och stämningshöjande effekter. Santalol kan hjälpa till att lindra stress och ångest genom sin milda och rogivande doft.
  • Anticancereffekter: Preliminära studier har visat att α-santalol kan ha cancerförebyggande egenskaper, särskilt mot hudcancer, genom att inducera apoptos i cancerceller.

Användningsområden för santalol

Santalol har många användningsområden i både kosmetika och traditionell medicin. Här är några vanliga användningar:

  • Parfym och doftämnen: På grund av sin distinkta och långvariga doft används santalol flitigt i lyxiga parfymer och kosmetika.
  • Aromaterapi: Dess lugnande egenskaper gör att santalol används för att främja avslappning och förbättra sömnen.
  • Hudvård: Santalol har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper som gör den till en populär ingrediens i produkter för att lugna och vårda irriterad hud.

Säkerhetsanvisningar och biverkningar

Även om santalol är relativt säkert att använda, finns det några saker att tänka på:

  • Hudirritation: Vid direkt kontakt kan santalol orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner hos vissa individer. Det rekommenderas att späda ut sandelträolja innan applicering på huden.
  • Allergiska reaktioner: Även om ovanligt, kan vissa personer uppleva allergiska reaktioner vid inandning eller applicering av produkter innehållande santalol.
Ansvarsfriskrivning:

Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Relaterade artiklar